Huis bouwen: waar begin ik?

Misschien is het een langgekoesterde droom of kwam het per toeval op je pad. Eén ding is zeker, een huis bouwen is een spannende, maar vooral leuke tijd! Er kom wel heel wat bij kijken, dus waar begin je? Naast een mooi ontwerp moet je ook een aantal praktische dingen regelen. In deze blog vertellen we je in het kort waar je allemaal rekening mee moet houden.

Zelf bouwen of met een aannemer

Misschien ben je zelf een handige klusser, maar eerlijk is eerlijk: een stel rechter handen hebben is wel mooi meegenomen als je zelf wilt gaan bouwen. De bouw van een woning is namelijk specialistisch werk en vraagt om de nodige ervaring in de woningbouw óf als klusser. Maar ook naast een handige klusser zijn, moet er ook organisatorisch en financieel veel geregeld en gepland worden.
Mocht je zelf bouwen niet zien zitten, kun je altijd de bouw in samenwerking met een aannemer uitvoeren.

Kortom: je kun een keuze maken uit onderstaande opties:

  • een kavel kopen en een aannemer laten bouwen
  • een kavel kopen en bouwen in eigen beheer
  • inschrijven op een nieuwbouwproject bij een projectontwikkelaar/aannemer

Kies je ervoor om zelf te gaan bouwen? Lees dan verder met welke stappen je rekening moet houden als je gaat bouwen in eigen beheer.

De kavel

Het bouwen van een huis begint met een kavel. Dit kan een kavel zijn waar al een huis op staat, maar die aan vervanging/verbouw toe is, of een geheel nieuwe kavel. Ben je al in het bezit van een kavel? Gefeliciteerd! Nog geen kavel in bezit? De gemeente heeft een overzicht van alle beschikbare kavels. Veelal wordt de toezegging voor een kavel gedaan op basis van een loting.

Het ontwerp

Wanneer je een kavel hebt gereserveerd of gekocht moet er een plan komen met wat voor woning je wilt (ver)bouwen. Hiervoor heb je een ontwerp nodig. Afhankelijk van wat je wensen zijn, kun je via internet, een architect of bouwkundig bureau een ontwerp laten maken. De ontwerpende partij zal rekening houden met de uitgangspunten in de welstandsnota van de betreffende gemeente. In de welstandsnota staan richtlijnen voor het ontwerp van een woning.

De ontwerper zal eerst een gesprek met u aangaan over uw wensen en eisen. Vervolgens komt hij met een eerste ontwerp/schetsontwerp waarop u feedback kan geven. Als dit akkoord is, wordt voorlopig ontwerp verstuurd naar de gemeente voor een vooroverleg. De gemeente kijkt naar de tekeningen en zal toetsen of deze voldoet. Let op! Het gaat hier nog niet over de officiële vergunning, maar wel een akkoord van de gemeente op het voorlopig ontwerp. Als de gemeente heeft aangegeven hiermee akkoord te zijn, maakt de ontwerper de definitieve (werk)tekeningen, de details, EPC berekeningen en constructietekeningen in samenwerking met de constructeur. Dit vormt de basis voor de aanvraag voor de  omgevingsvergunning (voor 2010 bouwvergunning).

Vergunningen

Voor het bouwen of verbouwen van een gebouw moet in veel gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Met een omgevingsvergunning krijgt de opdrachtgever van de gemeente toestemming om bijvoorbeeld te bouwen, te slopen, te verbouwen of te renoveren.

De gemeente toetst na het aanvragen van de omgevingsvergunning of de stukken compleet zijn, of ze voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit, voldoen aan de normen voor brandveiligheid, aan het bestemmingsplan en aan esthetische voorwaarden.

Materialen inkopen

Als de tekeningen van de woning definitief zijn en de omgevingsvergunning binnen is, wordt het tijd om bouwmaterialen in te kopen. Het controleren van de tekeningen is van cruciaal belang voor het slagen van een project. Op basis van de tekeningen kun je bepalen welke materialen er gekocht moeten worden. Bouw je je casco met betonelementen? Dan kan Building Supply, eventueel met montageservice, vrijblijvend een offerte opmaken. Staan er kalkzandsteenblokken of vergelijkbaar beschreven? Dan kunt u altijd, in overleg met uw constructeur, overstappen naar prefab beton.

Voor meer informatie over welke materialen je kunt toepassen in een woning, lees dan onze blog over de opbouw van een woning: