Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

Als je gaat bouwen of verbouwen, moet je in het bezit zijn van een omgevingsvergunning. Dit is een andere benaming voor wat ook wel bekendstaat als een bouwvergunning. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is verplicht wanneer je meer wilt (ver)bouwen dan een eenvoudig tuinhuisje of afscheiding. Met andere woorden: bij de meeste uitgebreide bouwplannen, moet je een aanvraag doen.

Wat is een omgevingsvergunning
Voor nieuwbouw of verbouwen gelden landelijke voorschriften om de kwaliteit, milieu en volksgezondheid te waarborgen. Het komt erop neer dat de gemeente je uitgewerkte plannen wilt toetsen. Je moet een volledige beschrijving voorleggen van een te maken bouwwerk, inclusief materiaalkeuze, uitvoeringsvoorwaarden, opleveringsdatum en prijs. Een vergunning aanvragen is daarom heel wat bewerkelijker dan vaak wordt gedacht.

Per gemeente kan het verschillen of je een vergunning nodig hebt. Om zeker te weten of dit ook voor jou geldt, kun je het beste de website van de rijksoverheid raadplegen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-bouwen/vergunningvrij-bouwen-en-verbouwen