Opbouw woning: welke opties zijn er?

Waar begin je als je een huis wilt gaan bouwen? Laten we bij het begin beginnen en je vertellen hoe de opbouw van een huis eruit ziet, en welke opties je hebt. Uiteraard is elke woning anders, dus dit zijn de algemene opties.

Fundering
Wat voor type woning je ook bouwt, er is altijd een fundering nodig. Allereerst moet de ondergrond van het te bouwen pand onderzocht worden. Dit wordt sonderen genoemd. Aan het type grondsoort wordt afleid of je moet/mag bouwen met of zonder heipalen. Funderingen kun je prefab aan laten komen of zelf op de bouwplaats storten. Belangrijk is om de fundering goed te isoleren.

Begane grondvloer
Op de fundering wordt een vloer gemaakt. Er zijn vier opties voor je beganegrondvloer:

 1. Op je fundering of een in het werk gestorte vloer.
  Deze stort je op de bouwplaats. De vorm van de woning wordt door middel van een randkist uitgezet, er wordt isolatie onderin geplaatst en volgestort. Het voordeel van deze vloer is dat het relatief goedkoop is. Het nadeel is dat het veel werk is de vloer te plaatsen en te storten.
 2. PS-combinatievloer, ook wel balken broodjes vloer genoemd. Dit is een geïsoleerde vloer die je door middel van balken van de ene kant naar de fundering naar de andere kant legt. Tussen deze balken leg je een pak isolatie (‘’broodjes’’). Vervolgens werk je deze af met een betonlaag of met houten platen. Deze vloer kan niet boven een kelder geplaatst worden. Het voordeel van deze vloer is dat het relatief goedkoop is. Het nadeel is dat de lengte van de balken vrij beperkt zijn en het veel werk is de vloer te plaatsen en te storten.
 3. Ribcasettevloer.
  De ribcasettevloer is een prefab vloer. Wordt ook wel ribbenvloer of cassettevloerplaat genoemd. De ribcasettevloer heeft een geïsoleerde laag aan de onderkant en aan de bovenkant een dunne betonlaag. Na plaatsing moet deze vloer afgestort worden.
  Het voordeel van deze vloer is dat het weinig werk is hem te plaatsen. Het nadeel is dat de lengte vrij beperkt is en wat duurder is dan een PS-combinatievloer of gestorte vloer.
 4. (Geïsoleerde) kanaalplaatvloer
  De geïsoleerde kanaalplaatvloer is een prefabbetonvloer. Het is een kanaalplaat met daaronder een pak isolatie. Na plaatsing hoef je alleen wat beton in de naden te doen en je kunt door met de opbouw van je wanden. Een bijna kant en klaar vloerpakket.
  Het voordeel van deze vloer is dat het weinig werk is hem te plaatsen en je gelijk door kunt met het opbouw van je wanden. Daarnaast kan een kanaalplaat een stuk langer uitgevoerd worden dan bovenstaande opties.

Wanden
De binnenwanden eventuele buitenwanden kunnen op verschillende manier worden opgebouwd:

 1. Kalkzandsteen
  Kunststeen in witte blokken die je metselt/lijmt. Goedkoop materiaal, maar arbeidsintensief om te plaatsen. Inbouwvoorzieningen als stopcontacten e.d. moet je achteraf infrezen.
 2. Keramische snelbouwsteen
  Kunststeen in rode blokken die je lijmt. Goedkoop materiaal, maar arbeidsintensief om te plaatsen. Inbouwvoorzieningen als stopcontacten e.d. moet je achteraf infrezen.
 3. Cellenbeton
  Voorheen gasbeton. Licht materiaal die je op elkaar lijmt. Door de belletjes heeft het een meer isolerende werking dan kalkzandsteen of keramische snelbouwsteen. Wel arbeidsintensief om te plaatsen.
 4. Massieve betonwand
  Een massieve wand van beton. Komen kant-en-klaar aan op de bouw en zijn snel geplaatst. Alle inbouwvoorzieningen kunnen in de fabriek ingebouwd worden voor een zo kort mogelijke bouwtijd.
 5. Houtskeletbouw wanden
  Prefab wanden van hout inclusief gevelsteen en isolatie. Licht, makkelijk te plaatsen en kant-en-klaar. Nadeel is dat wanden minder accumulerend vermogen hebben, minder goed geluid dempen en kans op rotting of ongedierte.

Verdiepingsvloer
Op de wanden kan vervolgens een verdiepingsvloer geplaatst worden. Hiervoor zijn onderstaande opties de meest voorkomende:

 1. Kanaalplaatvloer
  Prefab vloer die in grote lengtes verkrijgbaar is. Is makkelijk en snel te plaatsen en daarna gelijk te belasten.
 2. Breedplaatvloer
  Prefab vloer die je op ondersteuning moet plaatsen. Daarna moet je wapening toevoegen en de vloer nog afstorten. Alle inbouwvoorzieningen kunnen in de stortlaag verwerkt worden en je kunt diverse, afwijkende vormen toepassen.
 3. Massieve vloer
  Massieve vloer van beton die je door middel van bekisting zelf kunt storten of prefab kunt aanschaffen.
 4. Houten balklaag
  De naam zegt het al een beetje. Houten balken met daarover een laag houten platen. Makkelijk, snel en goedkoop. Wel erg gehorig en geen inbouwvoorzieningen in de vloer mogelijk.

Dak
Het ligt aan het ontwerp voor wat voor soort dak optie je gaat. Heb je een dak in een punt of kies je voor een plat dak? Uit onderstaande opties kun je kiezen:

 1. Prefab kappen
  Prefab houten kappen. Hier zijn diverse opties in mogelijk, van een scharnierkap tot op maat gemaakte kap. Vaak wat duurder dan een traditionele kap, maar snel te plaatsen.  
 2. Kanaalplaatvloer
  Oplossing voor als u een plat dak wilt. Snel en makkelijk te plaatsen. U hoeft daarna alleen de naden te storten, dakrand te zetten, en isolatie en dakbedekking te plaatsen.
 3. Breedplaatvloer
  Prefab vloer die je op ondersteuning moet plaatsen. Daarna moet je wapening toevoegen en de vloer nog afstorten. Alle inbouwvoorzieningen kunnen in de stortlaag verwerkt worden en je kunt diverse, afwijkende vormen toepassen.
 4. Houten balklaag
  Oplossing voor een plat dak. Houten balken met een houten laag erover. Daaronder of daarop wordt isolatie en dakbedekking geplaatst.
 5. Traditionele kap
  Een kap die op de bouwplaats op maat wordt gemaakt voor de woning.

Opties voor een kelder
Krijgt je woning een kelder? Hier zijn ook verschillende opties mogelijk, verschillend per situatie.

 1. In het werk gestorte vloer in combinatie met een holle wand
 2. Prefab (kant-en-klare) kelder
 3. Betonsteen (Kan interessant zijn voor een gebied waar de waterstand laag is)

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.