Kanaalplaatvloer of breedplaatvloer

Eén van deze keuzes die gemaakt moet worden wanneer je gaat bouwen heeft betrekking op de vloerconstructie. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De meest voorkomende opties zijn de breedplaatvloer en de kanaalplaatvloer. Maar wat is nu het verschil tussen beide?

Kies je voor een kanaalplaatvloer of breedplaatvloer?

Eerder vertelde we al hoe de opbouw van een huis eruit ziet, en welke opties je hebt. Uiteraard is elke woning anders, dus zijn alleen de algemene opties besproken.

Wat is een breedplaatvloer precies

Breedplaatvloeren zijn verdiepingsvloeren voor de utiliteits- en woningbouw. De breedplaatvloer is een geprefabriceerde, gewapende betonvloer. De breedplaat is voorzien van doorlopende tralieliggers die, op het werk, worden verbonden met een constructief meewerkende gewapende betonlaag. De breedte, lengte en dikte van de plaat zijn variabel en afhankelijk van de belasting en de overspanning. Standaard levert Building Supply breedplaatvloeren met een schil van 5 cm. Andere diktes kunnen uiteraard op aanvraag geleverd worden.

Vormvrijheid
Het toepassen van een breedplaatvloer biedt vele mogelijkheden als het gaat om vormvrijheid. Zo kan er per breedplaatvloer gekozen worden voor een beperkte vloerdikte en is het een ideale oplossingen voor sparingen, leidingen in uw vloer en afwijkende vormen.

Voorzieningen meestorten
Tijdens de productie van de breedplaten kunnen er verschillende voorzieningen worden meegestort. Denk dan aan:
Centraaldozen:
Een doos waar elektriciteitsraden in uitkomen. Deze draden zijn vanuit de meterkast door de muur naar de inbouwdoos getrokken. In de inbouwdoos worden de elektriciteitsdraden op de achterkant van stopcontact en schakelaars gemonteerd.
Cellenbeton: (gasbeton)
Een betonsoort die gekenmerkt wordt door zijn lage dichtheid en sterk isolerend vermogen. Ideaal voor het ophangen van spotjes, aangezien je de mogelijkheid hebt om nog wat te schuiven.
Openingen voor kokers:
Hier kunnen de kokers voor de mechanische ventilatie in worden geplaatst
Diverse soorten sparingen:
In het beton aangebrachte uitsparing voor leidingen. Dat kunnen allerlei leidingen zijn, zoals kabels voor elektriciteit, buizen en pijpen voor riool, water, lucht en gas.
Vloerverwarming strip:
Met behulp van deze strip worden de kabels voor de vloerverwarming op zijn plek houden.

Na het plaatsen van de breedplaatvloer op de bouw, kunnen de leidingen, vloerverwarming, riool, elektra, luchtkanalen etc. meegestort worden. Als al deze elementen op zijn plek liggen, kan vervolgens de vloer worden afgestort. Hiervoor wordt een constructief meewerkende betonlaag aangebracht en kan de bovenzijde netjes worden afgewerkt.

Perfect glad
Doordat de platen in een mal worden gestort, is de onderzijde van de breedplaat altijd perfect glad. Hierdoor heb je een makkelijke, en vooral snelle, afwerking en verminderd dit de kans op zichtbare scheuren in het plafond.

En wat is dan een kanaalplaatvloer

Kanaalplaatvloeren zijn verdiepingsvloeren voor de utiliteits- en woningbouw. In de platen zijn holle kanalen aangebracht waardoor de platen lichter worden, maar bijna geen sterkte verliezen. Er kunnen overspanningen tot 18 meter bereikt worden, maar in de woningbouw zal dit niet snel nodig zijn. De standaard breedte bedraagt 1200 mm. Maar ook andere breedtes zijn mogelijk. De naden tussen de platen worden opgevuld met betonmortel.

Geïsoleerde kanaalplaatvloer
De geïsoleerde kanaalplaatvloer bestaat uit prefab vloerelementen met EPS-isolatieplaten aan de onderzijde (zie linker foto) en kan worden toegepast als begane grondvloer.

Voorzieningen meestorten
Ook voor de kanaalplaten geldt dat er tijdens het productieproces rekening kan worden gehouden met installatiewerk, zo worden er prefab sparingen en elektradozen aangebracht. Op deze manier kan de installateur de woning snel en op maat afleveren. In de afwerklaag kunnen de vloerverwarmingselement aangelegd worden. Deze zullen in een verlaagd plafond onder de kanaalplaatvloer verwerkt worden.

Strak en glad
De platen worden in een soort mal geproduceerd hebben de platen een strak en glad uiterlijk. De onderzijde van de plaat is geschikt voor spuitbehandelingen of stucwerk en de bovenzijde is klaar voor een afwerklaag of druklaag.

De voordelen
Breedplaatvloer
  • Grote vormvrijheid
  • Uitgebreide instortvoorzieningen
  • Betere afwerking van balken/leidingen
  • Geen zichtbare naden
  • Betere gewichtsverdeling over je fundering
Kanaalplaatvloer
  • Laag eigen gewicht
  • Hoge toelaatbare belasting
  • Snelle montage
  • Relatief goedkoop
  • Gelijk volledig belastbaar
De nadelen
Breedplaatvloer
  • Arbeidsintensief (door onderstempelen, randbekisting, afwerken)
  • Meer tijd voordat het belastbaar is
  • Relatief zwaarder van een kanaalplaatvloer
Kanaalplaatvloer
  • Minder opties/inbouwmogelijkheden
  • Minder vormvrijheid
  • Vast aan standaard breedte maken (pasplaten)

Dus: kies je voor een breedplaatvloer of voor een kanaalplaatvloer?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.