Wat is BIM en hoe werkt het?
Tijdens een bouwproject zijn er veel partijen betrokken. Voorheen sprak elke betrokken partij zijn eigen bouwtaal en werkte met verschillende tekeningen. Niet erg handig dus, want het eindresultaat zou voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Om verwarring te voorkomen is toen het Bouw Informatie Model (BIM) bedacht.
BIM maakt het voor alle berokken partijen veel makkelijker om opdrachtgevers een visueel inzicht te geven. En dan met name in de relatie tussen ontwerp en kwalitatief bouwen. Met BIM spreekt dus iedereen dezelfde taal en gebruikt elke partij dezelfde tekening. Maar wat is BIM nu precies?
BIM in een notendop
De BIM-technologie werd zo’n twintig jaar geleden bedacht, en zorgt ervoor dat iedereen – van opdrachtgever tot architect, en van aannemer tot installateur – één bestand gebruikt waarvandaan wordt gewerkt. Er wordt dus met dezelfde informatie gewerkt en iedereen kan van elkaar zien wat er gebeurt. Hierdoor hebben alle betrokken partijen inzicht in het bouwproces. Handig, want die informatie is continu beschikbaar en altijd actueel, waardoor er veel minder fouten en faalkosten worden gemaakt.
Samen slimmer
Als vakman focus je je op de eigen expertise. Logisch. Maar als je met verschillende partijen moet samen werken, is de valkuil al gauw dat iedereen zijn eigen onderdeel afrond. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het geheel. Maar juist die samenwerking in essentieel voor een goede uitvoering. ‘Bimmen’ is met andere woorden samen slimmer werken. Door efficiënt om te gaan met elkaars tijd en geld. Door dezelfde gegevens te gebruiken kunnen alle partijen in de bouw zo snel en efficiënt mogelijk werken naar de oplevering.
Snel en efficiënt
BIM is een uitgebreide manier om een ontwerp vorm te geven. Het wordt ingedeeld in dimensies. Naast een digitaal 3D-gebouwontwerp , worden ook de planning van de dimensies (4D), de kosten (5D) en het onderhoud (6D) in inzichtelijk gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om de haalbaarheid van het bouwproject, maar ook bijvoorbeeld de onderhoudsplanning op de voet te volgen. Het uiteindelijke doel is altijd om het bouwproces zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Tijd en controle
BIM wordt gebruikt door o.a. bouwkundigen, architecten, adviseurs, constructeurs, installateurs, onderaannemers en leveranciers. Zij hebben op elk moment en volledig en duidelijk overzicht van het proces. Als er in het ontwerp een aantal leidingen vergeten zijn, kan de installateur dit gemakkelijk aankaarten, zonder dat er na afloop opnieuw gegraven moet worden. Zo spreekt dus iedereen dezelfde taal, worden fouten eerder opgespoord en bevordert het de kwalitatieve oplevering van de werkzaamheden.
Meer weten wat Building Supply voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs »