Betonkwaliteit, waar moet je op letten?

De betonkwaliteit (of betonsterkte) wordt berekend volgens de NEN-EN206-1:2014 en wordt omschreven in een codering. Een voorbeeld hiervan is C50/60. Dit wil zeggen: Concrete, met een cilinderdruksterkte van 50 MPa en een kubusdruksterkte van 60 MPa. Praktisch gezien geldt hoe hoger de waarde, hoe beter de beton. Beton is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen met evenveel sterktevariaties. De meest gangbare sterkteklassen zijn C25, C35 en C45.

Wapening

Beton is goed bestand tegen drukkrachten. Door de korrelige structuur heeft beton echter een beperkte treksterkte. Om de trekkrachten op te vangen wordt beton vaak voorzien van een stalen wapening. Zonder wapening kan bijvoorbeeld een kanaalplaatvloer gemakkelijk scheuren door de trekkrachten die vrijkomen wanneer de plaat wordt belast.

Sterkteklasse

De sterkteklassen zijn de maten voor de druksterkte van beton. De sterkteklasse is gebaseerd op de karakteristieke druksterkte na 28 dagen, uitgedrukt in N/mm2 (ofwel MPa).

Milieuklasse

De milieuklassen zijn afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden waar het wordt toepast. Bij het bestellen van vloeren of wanden is het van belang dat duidelijk is welke milieuklasse er nodig is. Denk bij milieuklasse aan bijvoorbeeld aan vloeren die permanent buiten blijven, liggen in een gierkelder/stal of vloeren die blootgesteld worden aan agressieve chemicaliën. De duurzaamheidklasse is hoe lang het beton minimaal mee moet gaan.

Beide klassen worden door de hoofdconstructeur van een project opgegeven. Dit moet ten alle tijden overgenomen worden. Een te lage betonkwaliteit leidt namelijk tot ondeugdelijke constructies.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs.