Wanden van kalkzandsteen of prefab beton?

Bij het bouwen van een woning moet je diverse keuzes maken, zoals welk type fundering je toepast, wat je als begane grondvloer gebruikt en als verdiepingsvloeren. Lees hierover meer op dezeblog: https://buildingsupply.nl/blog/opbouw-woning-welke-opties-zijn-er/

Wanden
een andere keuze die je moet maken is welke wanden je gaat toepassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten wanden:
– Dragende (constructieve) wanden
– Scheidingswanden

Dragende (constructieve) wanden
Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit wanden die je woning ”dragen”. Dit zijn wanden die de krachten vanaf het dak geleiden naar de fundering en zorgen dat je woning blijft staan. Dit zijn ook wanden waar bijvoorbeeld je verdiepingsvloer op steunt. Dit is sowieso je binnenspouwblad, maar kunnen ook andere wanden in je woning zijn. Deze wanden kun je metselen/lijmen van diverse materialen, zoals kalkzandsteen of cellenbeton. Maar je kunt ze ook uitvoeren in prefab beton of van hout maken.

Scheidingswanden
Dit zijn wanden die diverse ruimtes van elkaar scheiden, zodat je niet één grote, open verdieping hebt. Je kunt ook hier kiezen voor diverse materialen, zoals gips, metal-stud en kalkzandsteen.

Kies ik dan een wand van kalkzandsteen of prefab beton?
Er zijn een aantal verschillen tussen kalkzandsteen en prefab beton. Prefab beton, de naam zegt het al, is geprefabriceerd in de fabriek inclusief leidingen voor stroom, openingen voor je raam en voorzieningen voor water. Bij kalkzandsteen moet je dit er handmatig inmaken. Daarnaast moet je kalkzandsteen handmatig of met een lijmkraan verwerken, dit is arbeidsintensief en kost meer tijd. Prefab beton is te plaatsen met een kraan in een korte periode. Met prefab beton ben je ook niet afhankelijk van het weer.

Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen Kalkzandsteen:Voordelen Prefab beton:
– extreem veerkrachtig– glad afgewerkte wanden
– optimale warmteopslag – consistent– weersonafhankelijk
– gemakkelijke en veilige verwerking– kortere bouwtijd (arbeidsbesparend)
– uitstekende geluidsisolatie– maatvast
– extreem weerbestendig– vooraf diverse toepassingen in te bouwen
– ecologisch aanbevolen– lange levensduur
– milieuvriendelijk– makkelijk te monteren
Nadelen KalkzansteenNadelen prefab beton
– arbeidsintensief– kraan nodig om te plaatsen
– geen instortvoorzieningen mogelijk– prijziger ten opzichte van zelf blokken lijmen

Wat u dus ziet is dat het niet uitmaakt welk materiaal u kiest. Echter heeft elk materiaal wel zijn voor en nadelen. Vooral tijd is hier een belangrijke factor in.

Wilt u weten wat voor u de beste keuze is? Kijk dan eens verder op onze site of neem contact met ons op.